Wyposażenie kuchni, które ułatwia nam codzienne czynności jest niezwykle porządne. Niemal codziennie smażymy jakieś potrawy, a często efekt zależy nie tylko od tego w jaki sposób to robimy, ale na czym. Zatem : jaką patelnię kupić? Z pewnością nie uda nam się znaleźć jednej, uniwersalnej patelni która nada się do smażenia wszystkich możliwych potraw. Te są przecież różne. Inaczej smażymy stek, aby był idealnie kruchy, a czego innego oczekujemy podczas przygotowywania przywierających do patelni naleśników. Do szybkiego smażenia mięs najlepiej nadają się patelnie, które można rozgrzać do wysokiej temperatury. To lekkich potraw przystosowane są lekkie patelnie – naleśniki, potrawy z jajek, czy też warzywa najlepiej usmażyć na takiej patelni. Jeśli chcemy aby w naszej kuchni znalazło się więcej wyposażenia możemy sięgnąć po specjalistyczne patelnie do naleśników, grillowania lub przygotowania potraw beztłuszczowych.

Wybór patelni - rodzaje

źródło : fissler.pl

zobacz również:
Patelnia – jaką wybrać?